Träna självförsvar – träna ninjutsu


Funderar du på att börja träna självförsvar? Söker du en budo-stil där du kan utvecklas också som människa? Vill du slippa tävla eller lita till stora muskler? Då har du hittat rätt. Ninjutsu är ett effektiv självförsvar för både kropp och själ. Vi finns på Söder i Stockholm och tränar under veckans alla dagar.

Vi tränar allt från obeväpnande stridstekniker med fall, kast, grepp, slag, sparkar till svärd, stavar och de speciella redskap forntidens ninjor använde.

I grunden finns ninjans unika kroppsmetod som skiljer sig från alla andra kampkonster. Metoden innebär att hela kroppen ligger bakom utförandet av olika tekniker. Ninjutsu är ett heltäckande självförsvar som bygger på en djup kunskap om människans möjligheter och begränsningar.

Ninjutsu är personlig utveckling
Viktigt är att du  i lugn takt får utveckla dina unika förmågor. Vi tävlar inte och konkurrerar därför inte med andra människor.

Tränarens roll är heller inte att tvinga in eleven i ett förutbestämt mönster. Utan att hjälpa eleven finna kraften i den naturliga rörelsen.

Ibland beskrivs ninjutsu som ”meditation i rörelse” – en aktiv meditation där närvaro i nuet, egen kreativitet och effektiva tekniker spelar stor roll.

Låter det lite mystiskt? Inte alls – vår stridsmetod har använts och överlevt på de japanska slagfälten under hundratals år. Ninjutsu är äkta budo – ett självförsvar som skyddar på många olika sätt, inte bara kroppsligt. Den värsta motståndaren är ofta du själv. Klarar du det…?

Hur tränar en nybörjare?


Nybörjarträning i ninjutsu, en effektiv stridsmetod.

En nybörjarträning pågår i lugn takt och tar hänsyn till elevernas olika förutsättningar. Det behövs inga speciella förkunskaper eller kroppsliga förmågor för att träna självförsvar. Det är valfritt att träna i vanliga jympakläder eller japansk dräkt.

Träningen bedrivs inte med tuff disciplin eller ”hård attityd” från tränarna. Vi tror att du är mogen nog att ta hand om dig själv och andra.

Nybörjarträningen är öppen för alla från 15 år och uppåt.

En typisk nybörjarträning:

  • Vi hälsar på varandra på japanskt vis med bugning, sittandes på knä.
  • Sedan följer en stunds uppvärmning. Målet är att bli varm och mjuk i kroppen – inte att köra slut på sig själv.
  • Därefter följer olika varianter på ninjutsuns unika självförsvar: framåtfall, bakåtfall, sidofall med mera samt frigörningar, slag och sparkövningar, fällningar, fasthållningar, kast och liknande. Allt i lugn och go takt.
  • Sist följer en stunds avslappnad stretching av kroppens olika muskler.
  • Vi hälsar igen och tackar för denna gång.

Barn & Ungdomar


Ninja är roligt för barn och ungdomar!

AAtt träna ninjutsu är roligt! En lekfull attityd tillsammans med omväxlande övningar är utvecklande för kropp och själ. Träningen tar hänsyn till varje barns/ungdoms personlighet. Vi tränar enklare personligt självförsvar och lär oss samarbete i grupp. Alla är vi ju olika, vilket får styra takten på hur var och en  utvecklas. Det finns ingen tävlingsverksamhet inom Bujinkan. Barnen slipper därför konkurrera med varandra. Träningen går lugnt till med fokus på säkerhet. Vårt självförsvar passar lika bra för tjejer som för killar. 

  • I barngruppen är barnen 7-10 år gamla.
  • I ungdomsgruppen är man 11-14 år gammal.

Det räcker bra att träna i vanliga jympakläder och strumpor. Har man en judodräkt eller liknande går det också bra.

Varje grupp har minst två tränare. Vi försöker också se till att de är både män och kvinnor. Flera har pedagogisk erfarenhet. Alla tränare har genomgått en ledarskapsutbildning hos SISU med inriktning på barn och ungdomar.

Föräldrar & träning
Det går utmärkt att sitta med och titta på träningen. Dock vill vi att föräldrarna respekterar barnen genom att inte prata med eller pressa dem. Låt barnen utvecklas i sin egen takt. Vi tävlar inte inom ninjutsu. Därför finns det inget ”mål” att uppnå. Annat än att ha roligt när man utvecklar sig själv!

Självförsvar kvinnor


Bujinkan ninjutsu är bra självförsvar för kvinnor.

Eftersom ninjutsu inte bygger på styrka och aggression, passar Bujinkan utmärkt som självförsvar för kvinnor. Kraften kommer från hela kroppen och även en liten, lätt kvinna kan genomföra ett effektivt självförsvar. Det handlar bland annat om att ta fram den inre ”krigaren”, vilket är en spännande resa.

Vår dojo på Söder i Stockholm är en föregångare när det gäller att ge kvinnor möjlighet att träna kampkonst. I detta arbete har vi haft stort stöd av vår stormästare i Japan.

Vår budo ser till den enskilda personens kvaliteter – kön, ålder och annat är oviktigt.

Vanliga frågor


Här har vi samlat de vanligaste frågorna människor ställer till vår klubb. Om du undrar över något annat så är du välkommen att kontakta oss. Vi svarar ofta samma dag.

Kan jag bara hoppa in i träningen mitt i terminen? Typ på måndag nästa vecka?
Ja, det är inga problem. I träningen repeterar vi ständigt saker som fall, slag, sparkar, grepp m m. Så du missar inget om du kommer senare på terminen. Du väljer själv när det passar att börja.
Har nåt erbjudande för intresserade?
Ja, vi erbjuder alla 2 veckors fri träning! Då får du en ärlig chans att ta reda på om ninjutsu passar just dig.
Kommer jag att vara ensam kvinna på mattan?
Nej, även om kvinnor tyvärr inte tränar kampsport i samma utsträckning som män finns det nästan alltid kvinnor på träningen. Vi har dessutom flera kvinnor som är tränare, både för nybörjare och fortsättare.
Jag funderar på nybörjargruppen. Får jag plats om gruppen är fulltecknad?
Ja, ingen fara. Nybörjargruppen är oftast mellan 10 och 20 personer och vi har en stor matta. Du får plats.
Jag vill träna självförsvar tillsammans med min 15-åriga dotter. Går det bra?
Ja, ni är båda varmt välkomna.
Har ni olika åldersgrupper?
Ja, vi har barn, ungdomar och vuxna (från 15 år). Tider och priser finner du här.
Jag har inte tränat något sedan plugget. Kommer jag att palla med ninjutsu?
Ja, vi anpassar träningen efter varje person. Du behöver inte ”tävla” med någon annan eller känna dig utanför.
Jag har tränat kampsport tidigare. Är det här något för mig?
Ja, vi har många som tränat andra stilar men fastnat för ninjutsu. Kom ned och pröva själv.